Avatar (2009)

2010.05.12. 23:44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Röpke öt hónapnyi késéssel, de cseppet sem csökkent lelkesedéssel végre valahára írásban is megörökítem azokat a gondolataimat, amik az Avatar nézése közben és után fogalmazódtak meg bennem. Igazság szerint oldalakat lehetne írni arról, mekkora hatalmas nagy várakozás előzte meg James Cameron elképesztően látványos scifi-fantasy-ját, s a kezdeti negatív ellenkampány ellenére hogyan lett a világ legsikeresebb filmje. Több millió néző élte át azt az élményt, amit én is. Akár a moziszékben a hatalmas vászon előtt, akár otthon a kényelmes karosszékben, de öt hónap alatt több milliónyi ember látogathatott el egy idegen bolygóra, a Pandorára. Aki az Avatar eme tulajdonságát vitatni akarja, miszerint lehetőséget ad az egyszerű homo sapiensnek, hogy bő két óráig egy másik világba kerülhessen, az szerintem sosem volt gyerek. Nem túlzás azt állítani, hogy csak nagyon ritkán érkeznek ilyen szórakoztató mozgóképek, melyek ekkora hatásmechanizmussal rendelkeznek. Egész egyszerűen mindent letarolt az Avatar, amit csak letarolni lehet (kivéve az Oscarokat).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint már korábban mondottam, nem kívánok a múltba révedni túl hosszú ideig. Szűk egy éve még kiröhögtek, ha bárhol azt mertem állítani, hogy az Avatar sikeres és jó film lesz, érdemes várni rá. "Kék szamáremberekkel? Na ne röhögtess..." - hangzott az általános válasz. Aztán ahogy elkezdtek szállingózni az első képek, infómorzsák, videók, az embereknek elkezdett leesni, hogy itt bizony valami nagy készülődik James Cameronék boszorkánykonyhájában. Ahogy az lenni szokott a nagy filmeknél, elkezdődött egy szerintem elég undorító ellenkampány. Ez nagyrészt arra korlátozódott, hogy a kiszivárgott videók és képek minden egyes négyzetcentimétere átvizsgálás és erős kritizálás alá került. Őszintén szólva akkor sem, és most sem értem, mi a jó ebben. A korábban beharangozott forradalmi látvány meghalt az otthoni nyomorék 2D-s monitorokon, így az ellenkampány legfröcsögősebb támogatói ezen "hazugságot" nehezményezték, miszerint Cameronék egyszerűen átverték az embereket és sehol sincs semmiféle forradalmi látványvilág. Szegény mongolidiótáknak csak azt nem sikerült felfogniuk, hogy ez egy mozifilm, mely a mozik vásznára lett elsősorban teremtve. Azon belül is a 3Ds termekre. A bemutató után a fikázók hadserege rejtélyes módon felszívódott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ennyit erről. Le kell szögeznem, az előbbi bekezdés nem virtuális maszturbáció céljából jött létre, miszerint én mekkora király arc vagyok, hogy megmondtam előre és a sok hülye meg húzza le a fejét a vécén. Csak arra próbálok rávilágítani, hogy nem feltétlen az a legsportszerűbb stratégia egy film bemutatója előtt, ha szanaszét fikázzuk azt. Persze, elismerem, az embereknek van joguk pesszimistának lenni, hiszen az utóbbi időben nem egy blockbuster hasalt el mind kritikailag, mind pénzügyileg. Az Avatar viszont a világ legjövedelmezőbb filmje lett, a Rottentomatoes nevezetű, kritikusok véleményét összefoglaló oldalon is tekintélyes 82%-ot gyűjtött össze. Nem utolsósorban pedig az IMDB szavazatai alapján minden idők 85. legjobb filmje.

Azt csak zárójelben jegyezném meg, hogy előbbi állításommal ellentétben (miszerint a fikázók felszívódtak) a film hatalmas bevételei után mintegy utolsó mentsvárként azt kérdőjelezték meg, miszerint a bevételek az infláció miatt nem állják meg a helyüket. Én úgy gondolom, hogy ez egy baromság. Nem elég, hogy behozta az egyébként nem kevés gyártási és marketing költségeit, de megnégyszerezte azokat.
Miután a Titanic, eddig vezető, bevételeit is játszi könnyedséggel lealázta az Avatar ,már szorult a hurok a fikázók nyakán, de aztán jött a kedvenc vesszőparipájuk, az infláció. Azt viszont elfelejtették beleszámolni, hogy nem hogy 70, de 10 év alatt is baromi sokat változik a mozibajárási szokás. Az egy dolog, hogy drágábbak a jegyárak, viszont a torrent és a letöltés hatalmas népszerűségnek örvend. Aki pedig sajnálja a mozik bevételét az aláírta a filmek halálos ítéletét (a stúdióknak ugyanis egyszerűen nem fogja megérni, ha tömegesen letöltik a filmjüket).
Erről az inflációról még annyit, hogy felőlem akár lajosaranyba is átszámítatják a bevételeket. És ha nem a világ legsikeresebb filmje? Kit érdekel? Hatalmas siker. Ezt nem lehet vitatni. Úgy, hogy teljesen új franchise, azaz nem könyvadaptáció, folytatás, remake vagy anyámkínja. Talán az Avatar kicsit lehalkítja a nyavalygást, miszerint nincs új ötlet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Kicsit" elkalandoztam és még egy szót sem írtam arról, milyen a film. Ez nem lesz nehéz: pontosan olyan, amilyennek vártam. Bő két óra szórakozás. Mozivarázs. Ilyenekért találták ki a mozit. Tudjátok, van az az érzés, mikor beleborzong az ember a látottakba, az élménybe. Na, nekem az Avatar körülbelül 90%-ában lúdbőrözött a hátam. Az elképesztő, tényleg forradalmi látvány, a szerethető figurák, a gyönyörű zene és bár kiszámítható, de remekül adagolt és megfelelő arányérzékkel összekalapált sztori egy olyan egységes élménnyé kovácsolódik össze, mely ritkán születik a mozik történetében.

Természetesen nem tökéletes filmről beszélünk. Gyakorlatilag egy komoly hibával rendelkezik, miszerint az alaptörténetet nem túl eredeti. Ez bizonyos fokig érthető, hiszen 500 millió dollárral biztosra kell menni. Szerencsére a sztorit egy olyan ember álmodta filmvászonra, aki már öreg rókának számít a szakmában és pontosan tudja, miből mennyi kell az embereknek. Akcióból, látványból, szerelemből és humorból abszolút megfelelő adagot kapunk, és ez a arányos tökéletesség feledteti a néhol kiszámíthatót történéseket. Nagyon örültem viszont, akadtak olyan fordulatok, melyeken tényleg meglepődtem.

 

 

 

 

 

 

Nehéz szavakban összefoglalni azt a képi orgiát, melyet egy 3D-s vetítésen él át az ember. Ezt a filmet moziban kell megnézni. Nem azért, mert más platformon rosszabb lenne, csak egész egyszerűen a hatalmas vászon, a letaglózó térélmény garantálja a székbefosást. Akit minimálisan is érdekel még az Avatar az azonnal teperjen el a legközelebbi 3D-s, esetleg IMAX moziba.

Nincs nagyon mit hozzáfűznöm. Az Avatar hatása megkérdőjelezhetetlenné vált, s a szkeptikusok már előre dörzsölheti a tenyerüket, mert nagy valószínűség szerint érkezik az Avatar 2 (ami Pandora óceánjainak mélyén fog játszódni). Addig is itt van nekünk az első rész. Elképesztő látvány, humor, kaland és nem utolsósorban hatalmas robotok csatája sárkányok ellen. Mi kell még?

Szeretem ezt a filmet, na.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadonbolcselkedo.blog.hu/api/trackback/id/tr631998771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása