Avatar (+beköszönő)

2009.12.10. 18:57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy szeretettel üdvözlök mindenit vadonatúj blogunkon. Az indíttatás pofonegyszerű: szabad bölcsész szakos diákként rendkívül sokoldalúnak, bölcsnek és szabadnak (hisszük)  valljuk magunkat, ezért igyekszünk mindenféle témát érinteni, legyen az szimpla bölcselkedés/elmélkedés, különböző művészeti ágak bemutatása (színház, film, képzőművészet, porn... zene/koncertek), vagy csak szimplán egy érdekesebb eseményről írt tudósítás. Mivel viszonylag népes társaság leledzik a blog íróinak névsorában, igyekszünk változatos, színes, élvezetes irományokat produkálni.
Ha a poszt írójánál a Drakeamarth nevet látjátok (hogy miért pont ez a nevem, azt fedje jótékony homály), minden bizonnyal valami filmes témáról lesz szó, mivel ebben mondhatni otthon vagyok. Egyelőre még nincs tisztázva, milyen mértékben és mennyiségben, illetve milyen rendszerességgel tudjuk újabb és újabb posztokkal frissíteni a blogot, de akadnak már ötletek. Első témaként a 2009. decemer 17-én bemutatandó Avatar c. filmet választottam. Hogy miért is éri meg foglalkozni ezzel a filmmel? Mindjárt meglátjátok.
 

Mi a halál az az Avatar?

Körülbelül ez lenne az általános kérdés, ha az utcán megkérdeznénk pár ember, tudna-e valamit nyögni az Avatarról. Ez nem feltétlen az illető hibája, mivel James Cameron rendező nem kis feladatra vállalkozott: egy teljesen új, önálló filmet hozott létre, mely nem folytatás, előzmény, remake (egy régebbi alkotás felújított változata lecserélt stábbal), vagy adaptáció. 100%-ig saját történetet, világot, karaktereket használ. Ez a mai filmes világban etalonnak számít, a producerek nem mernek kockáztatni. Az Avatar sikere határozza meg némiképp a mozi sorsát.



Ha tényleg olyan jó lesz az Avatar, mint ígérik (és az előzetes kritikák szerint erre minden esély meg is van), minden idők leglátványosabb filmjét csodálhatjuk meg pontosan egy hét múlva. A látványosságot pedig ne úgy tessék érteni, mint a 2012-ben vagy a Transformers 2-ben. J. Cameron rendező egy teljesen új, egyedi világot alkotott, egy Pandora nevű bolygót, annak teljes mértékben kidolgozott flórájával/faunájával. A történetben központi szerepet kapó na'vik, azaz a bolygó bennszülött lényei pedig joggal pályázhatnak minden idők legélethűbb CGI, azaz számítógép által generált figurák címére.

Sztori

(a film előzetesét erre találjátok)

A történet a távoli jövőben játszódik, főszereplőnk Jake Sully, (Sam Worthington) egy nyugalmazott ex-katona. Egy bevetés során felsőtestétől lefele megbénult, így tolókocsiban kényszerül tölteni élete hátralevő részét. A katonai különítmény azonban újfent a szolgálatait kéri. Felfedezték ugyanis a távoli Pandora nevű bolygót, az Alpha Centauri csillagövben, mely egy bizonyos unobtanium nevezetű ásványból rendkívül gazdag. Ez az ásvány hatalmas energiaforrást jelentene az egyre inkább haldokló Földnek, így az emberek gyarmatosítani szeretnék a bolygót. Nem megy ez olyan könnyen a korábban már említett na'vik miatt.
Ennek hatására Dr. Grace Augustine kifejlesztett egy rendszert, mellyel a humán katonák DNS-éből képesek idegen testet kialakítani, s abba a katona tudatát átültetni. Sully is kap egy ilyen "Avatar"-nak nevezett új testet.
Azzal viszont nem számol, hogy a na'vi hercegnő, Neytiri, (Zoe Saldana) miután megmenti az életét, gyengéd érzelmeket kezd táplálni iránta, s Sully szép lassan rájön, talán a rossz oldalon áll. Az emberek pedig a faj kiírtásra készülnek...

A történet nem feltétlen pályázó a mind idők legeretetibb sztorija pozíciójára, de sok lehetőséget rejt magában, és ismerve a rendező filmográfiáját (Terminátor 1-2, Aliens, A mélység titka, Két tűz között, Titanic), a maximumot fogja kihozni belőle.
 

Technikai forradalom

Az Avatart mégsem a sztorija miatt előzi meg akkora várakozás, inkább a Star Wars/Terminátor 2/Jurassic Park mértékű technikai újításai miatt.

Először is itt van a Fusion 3D névre keresztelt kamerarendszer, aminek működését ez a videó prezentálja.

A lényeg, hogy Cameron egy teljesen új kamerarendszert alkotott, mely építésekor a szem dimenziókülönbség érzékelő képességét vette alapul. A kamerában nem egy, hanem két lencse található, melyek az emberi szemekhez hasonlóan képesek a fókusztávolságukat messzebbi, illetve közelebbi tárgyakra irányítani, akár a pupilla. Ahhoz, hogy ez a két kép egyesülhessen, magas felbontású videómegjelenítő rendszerre volt szükség, amit szintén a rendező fejlesztett ki. Ezek összetevők hatására a kép soha nem látott részletességet kap (a lencsék természetesen szintén csúcsminőségűek), és az ember valóban úgy érezheti, benne van a filmben. Korábbi 3D-s filmek, amik gyakorlatilag vagy félszáz éve ugyanazt a technikát alkalmazták csak ezt érték el, hogy néha, a film egy bizonyos jeleneteiben egyes tárgyak 3D-s képet kaptak, amit a piros-kék szemüvegen keresztül lehetett érzékelni. Az Avatarban minden, értsd, minden tárgy 3D-s lesz az űrhajóktól az utolsó fűszálig, ráadásul ehhez egy teljesen hagyományos, átlátszó szemüveghez lesz majd szükség, és Imax, RealD, illetve Dolby3D-s vetítőtermekben egyaránt élvezhető lesz. 

Cameron emellett a forradalmi rendszer mellett még egy zseniális dolgot alkotott, ez pedig a "Facial Performance Replacement", azaz FPR nevet kapta. A rendszer lényege hogy a hagyományosan használt Motion Capture technológiát magunk mögött hagyva a digitális szereplőket egy eddig soha nem látott részletességgel jeleníthessük meg. Amelett, hogy egy speciális monitoron keresztül a valós színész rögtön látható a digitális formában, legyen rajta bármiféle ruha, a mozgástechnológiában is új dimenziókat nyitott meg. Akik ezt kicsit túlzásnak tartják, ajánlom ezt a videót, melyről csak annyit mondanék, az állam szinte fénysebességgel való padlóra landolása után döntöttem el, ez a film ütni fog.

Egyéb finomságok

Pandora bolygója pedig minden képzeletünket felülmúlja. Nem csak az eszméletlen design miatt, ahogy a legnagyobb művészek megalkották ezt az ember számára elképzelhetetlen vidéket. Az egész bolygót számítógépes grafikusok hozták létre, de a beszámolók alapján olyan részletességgel, hogy az ember könnyen úgy érezheti: Cameron ellátogatatt egy idegen bolygóra és letette oda a kameráját.



Ehhez hozzájön még a 3D, ami mondjuk egy IMAX moziban tényleg életreszóló élmény lehet. Az új 3D-s rendszer beleránt a filmbe, a levelek belógnak a képbe, mélysége van a vászonnak, a szereplők, legyen az ember vagy idegen, szinte karnyújtásnyira.

A zenét James Horner komponálta, akitől a Zorró álarca, az Aliens, a Rettenthetetlen és nem mellesleg a Titanic zseniális dallamjait köszönhetjük.
Az aktorok bár nem világsztárok, de ez koncepció is volt: Cameron nem színészeket, hanem karaktereket akart láttatni a vásznon.

Megéri a mozijegy árát?

Úgy gondolom, feltétlenül. Nem csak a forradalmi látvány és 3D miatt, hanem mert az előzetes kritikák alapján az Avatar jó film lett. Egy olyan film, mely joggal pályázhat a Golden Globe-on a Legjobb film díjára (Dráma kategóriában), és a rendezője, James Cameron is gazdagabb lehet egy kitüntetéssel. Egy német újságíró szerint pedig az Avatar zseniális elegye, sci-finek, fantasy-nak és a romantikának.

Egy hét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadonbolcselkedo.blog.hu/api/trackback/id/tr171588731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása