zaiYaku music awards (Part I)

2010.03.14. 17:51

Nos, hosszú idő után végre elkezdődött. Az amatőr díjátadó, amit már január óta tervezek, de idő hiányában és különböző élményfaktorok hatására eddig némaságba burkolózott. Remélhetőleg ezentúl már sűrűbben fogok bejegyzéseket írni. S most, minden további felesleges szó legépelése helyett, jöjjön az első rész, nevezetesen az 2009 öt (szerény személyem számára természetesen) legjobb promotáló videója.

Animal Collective - Summertime Clothes

Az Animal Collective a tavalyi remek albumukkal végre megkapták azt az elismerést amit már megérdemeltek egy ideje. Valószínűleg ennek hatására jött ki négy videó is. Bevallom, egyiknek sincs sok értelme, sőt mindegyik azt a hatást kelti, mintha egy lsd hatása alatt álló 60as években élő egyén találta volna ki. A vizualitás sokrétű és viszonylag kusza, de számomra, pont ez a bája.

www.youtube.com/watch

Cinnamon Chasers - Luv Deluxe

E videót pont pár nappal az évnek utolsó napjai előtt láttam, és az egyszerű alapötlet megragadott. Valóban, semmi újító nem található benne, (ahogy a zenében sem) de a könnyed, légies atmoszféra megérintett bennem valamit. Ebben a környezetben
a zene mintegy háttérzaj gyanánt jelenik meg, mintha csak egy filmszakon tanuló hallgató keresett volna valamit, ami nem túlzottan domináns. Ahogy korábban is említettem: egyszerű, de nagyszerű.

www.youtube.com/watch

Fever Ray - Stranger Than Kindness

A Fever Ray videók tökéletesen tükrözik a debütalbum (ami egyben sajnos úgy tűnik az utolsó is) hangulatát. Melankólia, sötétség és mindenekfelett természetesség. A Stranger Than Kindness feldolgozáshoz készült klip is beleillik ebbe a sorba. Karin Elisabeth Dreijer Andersson, egyesek által furcsának titulált hangorgánuma és karakteres stílusa maximálisan azonosul a lepergő képsorok atmoszférájához. Hiába a torzított ének, hiába a teljes mértékben elektronikus alap, ez a zene és klip mintha egy ősi nyelven beszélne. Csupán az a lényeg hogyan interpretálod.

www.youtube.com/watch

Plateau - Gort

A videó, amit már sok embernek ajánlottam. Mit linkeltem mindenhova, mikor kijött. Művészi értéke a legcsekélyebb mértékben sincs, hiszen különböző bulik felvételeiből van összevágva a teljes egésze. Mégis, a szám az albumon mint bevezető jelenik meg a későbbi, egyre kisérletezgetőbb, egyre "undergroundabb" hangzás felvezetése gyanánt. A felvételek ilyen szempontból hasonló célt szolgálnak: felkelti az ember érdeklődését a Tokyo Decadence bulik iránt. Reklám két vonalról is.

www.youtube.com/watch

Yeah Yeah Yeahs - Zero

Nos a Yeah Yeah Yeahs megalkotta azt, amit a mai emészthetőbb zenekaroknak nem sikerült. Tehát minden különösebb erőfeszítés nélkül meglovagolták a tomboló electro zenei trendet, mindezt egyéniségük megtartásával, és a Zero-hoz egy olyan klipet gyártottak, mi tökéletesen leírja a szám hangulatát. Én legalábbis ugyanúgy érzem magam hallgatása
közben, ahogy Karen-O az ikonikus frontember. Lendületes és boldog klip egy felettéb lendületes és boldog számhoz.

www.youtube.com/watch
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadonbolcselkedo.blog.hu/api/trackback/id/tr271839322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása